- Hyvätuulen metsässä
Luontokortit mukaan metsään
Hyvätuulen metsässä -luontokortit on tarkoitettu helposti mukaan otettavaksi lähimetsään tai kauempanakin tapahtuviin seikkailuihin. Tehtävät on helppo toteuttaa metsässä muutamien kotoa tai päiväkodista mukaan otettavien asioiden avulla. Tehtäväkortti tai kaksikin on helppo valita kuukauden, teeman tai valitsemasi tehtävään mukaan. Korttien säänkestävä pinta kestää hyvin kulutusta.

Tehtäväkorteissa on kerrottu, mitä tarvikkeita sinun tulee ottaa metsään mukaan. Monissa tehtävissä tarvitaan valkoista lakanaa; sen päällä luonnonmateriaalit näkyvät hyvin ja tulevat parhaiten esille. Osaan tehtävistä on tehty liitteeksi materiaaleja, jotka julkaistaan Hyvätuulen metsässä -blogissa syksyn 2020 aikana (www.lastentalohyvatuuli.fi). Hyvätuulen metsässä -juliste ja tarrat täydentävät materiaaleja. Tarroja on neljä erilaista vuodenaikojen ja eläinkavereiden mukaan. Tarra voidaan antaa kannustukseksi hyvin tehdyistä tehtävistä, vuodenajan vaihtuessa toiseen, tai käyttää vaikkapa korttien tekemiseen.
Korteissa on otettu huomioon varhaiskasvatussuunnitelman mukaiset oppimisen alueet: Kasvan, liikun ja kehityn – Minä ja yhteisömme – Ilmaisun monet muodot – Kielen rikas maailma – Tutkin ja toimin ympäristössäni. Kortit vahvistavat näin osaltaan varhaiskasvatuksen tavoitteiden saavuttamista ja varhaiskasvatussuunnitelman mukaista toimintaa. Metsässä eri oppimisen osa-alueet eheytyvät luonnollisesti, vahvistaen ja tukien lapsen kasvua ja kehitystä. Oppimisen eri alueita hyödyntäen on mahdollista toteuttaa monipuolista pedagogista toimintaa oman ryhmän vahvuuksia ja tuen tarpeita huomioiden.
Hyvätuulen metsässä -toimintakorteissa seikkailevat eri vuodenaikoina
Julius Kettu (Syksy: syyskuu-lokakuu-marraskuu)
Hubert Siili (Kesä: kesäkuu-heinäkuu-elokuu)
Tuisku Jänis (Talvi: joulukuu-tammikuu-helmikuu)
Kerttu Orava (Kevät: maaliskuu-huhtikuu-toukokuu)
Korteissa on yhteensä 96 tehtävää. Tehtävät alkavat Hubert Siilin elokuusta ja noudattavat varhaiskasvatuksen toimintakautta aina heinäkuuhun asti. Hyvätuulen metsässä -kotisivulta löydät huovutusohjeen eläimiin. Voit myös käyttää valmiita pehmoleluja elävöittämään korttien käyttöä.
Julius, Hubert, Tuisku ja Kerttu seikkailevat omalla Instagram-tilillään @hyvatuulenmetsassa ja Hyvätuulen metsässä -blogissa, joista voit saada vinkkejä ja inspiraatiota toimintakauden kuluessa. Jokaisessa kortissa on kuukaudelle kaksi tehtävää jokaisesta viidestä oppimisen alueesta. Kortit innostavat myös keksimään omia tehtäviä, rasteja ja muita hauskoja juttuja, joita yhdessä metsässä voidaan tehdä. Meissä jokaisessa – ja esimerkiksi jokaisessa varhaiskasvatuksen tiimissä – on monenlaista osaamista, joka kannattaa hyödyntää luonto- ja ympäristökasvatuksessa Näin kaikki pedagoginen ja yhteisöllinen osaaminen tukee lapsen ja lapsiryhmän kehitystä ja kasvua ja moniammatilliset näkökulmat mahdollistuvat.

“Lapsuus on tärkeää aikaa, jolloin opitaan monia taitoja. Lapsena syntynyt lämmin luontosuhde kestää läpi elämänkaaren. Oma lähimetsä on hyvä paikka tutustua luontoon ja huomata sen positiivinen vaikutus lapsiin.”
Hyvätuulen päiväkodin johtaja Heidi Haataja
Kiitämme ELY-keskusta tuesta Hyvätuulen metsässä -luontokorttien toteutuksessa. Kiitämme myös lämpimästi Inkeriä, Inkaa ja muita Hyvätuulen metsässä -hankkeen toteutumisen mahdollistaneita yhteistyötahoja.
Erityisesti haluamme kiittää Hyvätuulen perheitä ja muita korttien toteutuksen ja innoituksen lähteenä toimineita lapsia ja aikuisia lähellä ja kaukana!
Espoossa 8.10.2020
Jonna, Päivi, Sara, Heidi H, Heidi D. ja Taru